Luodolla tuulee -tapahtuma valloittaa Pyhämaan kirkonkylän

Suviehto Telakanrannas täydentää uutuutena Uudenkaupungin Pyhämaan kesätapahtumien tarjontaa heinäkuun lopulla.

UUSIKAUPUNKI. Pyhämaassa vietetään 7.–8. heinäkuuta perinteeksi muodostunutta Luodolla tuulee -tapahtumaa. Vuodesta 2000 alkaen talkoovoimin toteutettu tapahtuma on jo järjestyksessään yhdeksästoista.

Reilu 40 vuotta sitten Uuteenkaupunkiin liitetty Pyhämaa on Varsinais-Suomen ja Satakunnan rajalla sijaitseva vanha saaristolaispitäjä, jossa yhdistysten puuhahenkilöt puhaltavat yhteen hiileen.

– Alusta alkaen Luodolla tuulee -tapahtuma on ollut luonteeltaan pienimuotoinen, vaikka ohjelmaa sen ympärille onkin aina kertynyt hyvin laajasti laidasta laitaan. Meillä ei ole siis nimekästä pääesiintyjää, vaan ohjelma on paikallisten yhdistysten ja yksityishenkilöiden, niin paikkakuntalaisten kuin mökkiläisten, järjestämää. Myyntikojuissakin edustettuna ovat pientuottajat paikallisine tuotteineen, Pyhämaan matkailuyhdistys ry:n puheenjohtaja Kari Aalto sanoo.

Tapahtumaa riittää Aallon mukaan molempina päivinä aamusta iltaan pitkin kirkonkylää niin, että aktiviteetit sijaitsevat lyhyiden kävelymatkojen päässä toisistaan.

Ohjelmaa kaikenikäisille

Luodolla tuulee -tapahtuman perinteisiin ohjelmanumeroihin kuuluu vuoden pyhämaalaisen julkistaminen.

– Matkailuyhdistys on valinnut vuoden pyhämaalaisen ensimmäisestä tapahtumasta lähtien. Huomionosoituksella kunnioitetaan henkilöä, joka on jollain tavoin ajanut Pyhämaan asioita, Aalto toteaa.

Tänä vuonna monipuolisessa ohjelmatarjonnassa on erityisen paljon puuhaa lapsille.

– Vain muutamia mainitakseni ohjelmassa on muun muassa kalantunnistusta sekä Pyhämaa Grand Prix -keppihevoskilpailu, joka on veikeää seurattavaa, jatkaa Aalto hymyillen.

Leikkimielinen paikalliskamppailu nähdään myös frisbeegolfissa, jossa kisataan Pyhämaa not-so-open -hengessä sunnuntaina iltakuudesta eteenpäin.

– Tarkoituksena on, että frisbeegolf-kilpailu käydään lähinnä Pyhämaassa vakituisesti asuvien sekä mökkiläisten välillä, Aalto selittää.

Pyhämaan matkailuyhdistyksen ylläpitämä frisbeegolfrata rakentui talkootyönä vuonna 2016 kirkonkylään koulun viereen.

– Alun perin oli tarkoitus hankkia pari koria koululle, mutta sitten rata toteutettiinkin täyteen mittaansa 18-väyläiseksi, Aalto taustoittaa.

Suviehto Telakanrannas

Kolmipäiväisestä kaksipäiväiseksi supistunutta Luodolla tuulee -tapahtumaa seuraa tänä vuonna aivan uusi tilaisuus heinäkuun lopulla.

– Ensimmäistä kertaa järjestettävä Suviehto Telakanrannas sijoittuu lauantaina 28. heinäkuuta vierasvenesatamaan, kertoo Aalto.

Nimestään huolimatta Telakanrannassa ei ole telakkaa, vaan venesatama palveluineen.

– Satunnaista matkailijaa voi paikan nimi hämätä, sillä rannassa ei enää telakkaa ole. Nimi juontaa juurensa menneisiin aikoihin, jolloin täällä vielä valmistettiin puuveneitä, lisää Aalto.

Kesäinen illanvietto Telakanrannan vierasvenesatamassa sisältää muun muassa pyhämaalaisen Recovera-bändin esiintymisen, Pyhämaan Pyryn järjestämän kilpailun, matkayhdistyksen vetämät petankki- ja naulanlyöntikisat sekä herkkuja Pyhämaan pirtistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Theme: Overlay by Kaira