Laitilassa vastustetaan Pihlajalinnan ja kaupungin yhteisyhtiötä

Laitilan kaupungin ja yksityisen sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan Pihlajalinnan yhteisyhtiön valmistelu sai kuntalaiset liikkeelle. Yhteisyhtiön vastustajia pikavauhtia kerätty adressi sai yli 5 000. Sopimusneuvotteluista järjestetään infotilaisuus elokuun lopussa.

LAITILA. Jo vuoden 2017 keväästä lähtien laitilalaisia puhuttanut kaupungin kaikkien vanhuspalveluiden yhtiöittäminen yhdessä Suomen johtavan yksityisen sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavan Pihlajalinnan kanssa sai Laitilan SuPerin laatimaan adressin vanhuspalveluiden yhtiöittämissuunnitelmia vastaan.

Vajaan kuukauden aikana adressi sai peräti 5 008 allekirjoitusta ja se luovutettiin vastaanottajille, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Seppo Lehtolalle (SDP) sekä kaupunginjohtaja Johanna Luukkoselle viime viikolla.

– Tässä vaiheessa en pysty ottamaan kantaa adressin sisältöön, sillä en ole vielä siihen tutustunut, mutta vien tämän seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen tiedoksi, totesi kaupunginjohtaja Luukkonen.

– Emme usko, että tämä adressi menee vain tiedoksi ja mappi ööhön. Allekirjoittajien määräkin jo kertoo asian olevan laitilalaisille tärkeän, sanoi puolestaan Lehtola.

SuPerin ammattiosasto 610:n puheenjohtaja Oili Tamminen sekä luovutustilaisuudessa mukana ollut Teija Kivistö painottivat, ettei kyse ole paikallisten hoitajien työntekijöiden eduista, vaan adressin viesti on hyvin yksiselitteinen:

– Vastustamme laitilalaisten iäkkäiden ihmisten palveluiden yksityistämistä. Kyse ei ole pelkästään Kaukolankodin myynnistä, naiset painottivat.

Valmistelu jatkuu

Iäkkäiden palveluiden järjestäminen Laitilassa on osa kunnan sote- ja maakuntauudistukseen valmistautumista. Laitilan kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle toukokuun kokouksessaan 6–3-äänestystuloksen jälkeen yhtiöittämisvalmistelujen jatkamista Pihlajalinnan kanssa. Kaupunginvaltuusto käsitteli asiaa kesäkuun kokouksessa ja valmistelun jatkaminen sai niukimman mahdollisen enemmistön taakseen.

– Jo tämä kantojen tasaisuus velvoittaa siihen, että valmistelussa tulee olla erityisen huolellinen ja tarkka, Luukkonen toteaa.

Laitilalaisten ikäihmisten palveluiden sopimusneuvotteluja jatketaan Pihlajalinnan kanssa pohjaesityksellä, jossa perustetaan yhteisyhtiö. Laitilan kaupungin omistusosuus olisi vähintään 19 prosenttia ja Pihlajalinnan enintään 81 prosenttia. Lisäksi Pihlajalinna tai yhdessä sovittava muu taho ostaa Kaukolankodin koko omistuksen. Henkilöstö siirtyisi yhteisyhtiöön niin sanottuina vanhoina työntekijöinä. Kaukolankodin toiminta tulisi sijoittumaan uuteen, noin 40–45-paikkaiseen yksikköön ja yhtiö sitoutuisi tuottamaan uudessa hoivakodissa tarvittavat hoivapalvelut palvelusetelin mukaisesti. Ruokahuollosta neuvoteltaisiin erikseen kaupungin tarpeiden mukaan.

Yhteisyhtiö vuokraisi myös Koivukodon tilat tuottaakseen asumispalveluja palvelusetelillä. Myös Koivukodon työntekijät siirtyisivät yhteisyhtiön palvelukseen entisin työehdoin. Laitilan kotihoito siirtyisi myös kokonaisuudessaan yhtiölle.

Valmistelun ja yhteisyhtiön sopimusneuvotteluiden tarkoitus on, että iäkkäiden palvelut aloittaisivat toimintansa yhteisyrityksessä tammikuussa 2019.

Kuntalaisia kuullaan

Adressin luovutustilaisuudessa kritisoitiin moniäänisesti, miten valinnanvapaus enää toimisi, kun kaupungissa on vain yksi palveluntarjoaja, mikäli yhtiö Pihlajalinnan kanssa perustetaan. Enää ei olisi kunnallista vaihtoehtoa vanhuspalveluiden osalta. Tarjolla olisi vain yksityisen sektorin palveluita.

Laitilan kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran 20. elokuuta ja kuntalaisille järjestetään infotilaisuus sopimusneuvotteluista valtuustosalissa keskiviikkona 29. elokuuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Theme: Overlay by Kaira