Kuntapäättäjän kulma: Ajatuksia Pyhärannan maastopalosta

KOLUMNI. Olimme hallituksen puheenjohtajan Mauri Helmisen kanssa keskiviikkona 18.7. liikkeellä kunnan asioissa ja iltapäivällä saimme puhelun vt. kunnanjohtajalta Katja Törröseltä, että Pyhärannassa on alkanut maastopalo. Emme koskaan olisi uskonut mitä seuraavina vuorokausina tapahtui. Kiitos kunnan henkilöstölle, joista osa tuli lomilta takaisin ja alkoi hoitaa kunnan puolesta asioita kuntoon.

Valmiussuunnitelman mukaan aloimme järjestää mahdollisia evakuointeja, sosiaalipäivystys hälytettiin ja terveyskeskus oli valmiudessa. Seurakunta osallistui myös ja tarjosi ihmisille keskusteluapua.

Maastopalon suurimmat sankarit olivat miehet ja naiset, jotka väsymättömästi taistelivat tulta vastaan. Mitkään sanat eivät riitä kertomaan kiitollisuudesta heitä kohtaan. Torstaina aamulla olin itse myös palopaikalla palaverissa pelastushenkilöstön kanssa. Uupumus oli siinä vaiheessa sammuttajilla päällä. Osa sammuttajista oli ollut jo 16 tuntia sammuttamassa paloa.

Onneksemme ei kenenkään koti mennyt palossa ja siitä olemme kaikki pyhärantalaiset ikuisesti kiitollisia pelastuslaitoksen väsymättömälle työlle. Emme myöskään unohda Santtioseuran puheenjohtajaa Hannu Raunelaa puolisoineen kun avasivat heti Santtiotalon kaikille apua tarvitseville. Samoin palokuntanaisten ympärivuorokauden valmistamat ruuat, jotka pitivät paloa sammuttavien ruokahuollon pystyssä.

Kiitoksia voidaan jakaa myös meille itsellemme pyhärantalaisille, jotka tarjosivat majoitusta, liikenteen ohjausta ynnä muuta apua. Hienoa nähdä, että pyhärantalaiset olivat yhtenä rintamana auttamassa hädän hetkellä. Toivon todellakin, että tämä tuo näinä eripuraisina aikoina meille edes hiukan yhtenäisyyden ajatusta ja joskus voitaisiin mennä eteenpäin ilman, että kaikista asioista haetaan vain ja ainoastaan negatiivisia asioita.

Pyhäranta sai myös avuntarjouksia yli kuntarajojen ja siitä kiitos myös heille.

Pyhäranta saa nyt myös uuden kunnanjohtajan Harri Hiitiön. Hän on pitkän tien kulkenut rahoitusalalla ja toiminut sekä Eurajoella ja Ruskolla kunnanjohtajana, sekä on varatuomari. Saamme varmasti hyvän lisän kunnanjohtoon ja odotan innolla yhteistyötä hänen kanssaan.

Kesäkuussa, kun kirjoitin maataloutta kohdanneesta katovuodesta, en varmasti silloinkaan uskonut, että elokuun alussa olemme edelleen ilman sadetta, vain muutama milli on vettä tullut heinäkuun aikana. Varmaa on jo, että sato on erittäin pieni ja toivottavasti tilat, jotka kokevat pahimmat tappiot selviävät siitä ja vielä saamme nauttia kotimaisesta ruuasta.

Kiitos vielä kaikille maastopalon sammutukseen osallistuneille ja muille meitä auttaneille tahoille!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Theme: Overlay by Kaira