Mynämäessä istuttiin iltaa kuutamossa lähiruuan ja lähimusiikin parissa

Kuutamoillallista vietettiin Mynämäellä jo neljättä kertaa, ja aiemmin sää on suosinut. Tällä kertaa juuri ennen kello kuutta taivaalta alkoi vihmoa vettä, mutta käänne säätilassa ei pelästyttänyt illallisvieraita, jotka reippaina kaivoivat laukuistaan sadetakkeja, -viittoja ja -varjoja.

MYNÄMÄKI. Mynämäen lukion pihalla vietetty Kuutamoillallinen feat Derby kokosi lauantaina 4. elokuuta paikalle yli 200 vierasta.

Tapahtumaan sai ottaa omat eväät tai varata pitopalveluyrittäjän lähiruokamenun, jonka nyt oli toteuttanut Sanna Kulmala Pito-Jussin pitopalvelusta. Listalla oli lähiruokaa: kalaa, salaatteja ja nyhtöpossua.

Tilaisuuden avauspuheenvuorossa Katja Rippstein ja toisen järjestäjätahon eli Mynämäen kunnan edustaja, kasvatus- ja sivistysjohtaja Laura Päiviö-Häkämies loivat katsausta ruokamatkailun mahdollisuuksiin Mynämäen seudulla:

– Ruokamatkailu kiinnostaa, ja se on nouseva trendi, totesi Rippstein.

– Mynämäen seudulla on paljon kiinnostavaa ruokamatkailun näkökulmasta: Tämä on maalaismainen paikkakunta, täällä on paljon alkutuotantoa, puutarhoja ja tunnettu Veraisten leipomo. Täällä on kaksi toria, toimiva Reko-rinki, ja kaupoistakin saa ilahduttavan paljon lähituottajien tuotteita, listasi Päiviö-Häkämies.

Kuutamoillallisvieraat saivat ottaa sateensuojat käyttöönsä. Onneksi sade taukosi ja aurinkokin ilmestyi illemmalla.
Illallisruoan raaka-aineita olivat toimittaneet muun muassa kalastaja Toivonen, Makumuna Laaksonen ja leipomo Verainen Mynämäeltä, Saloniemen juustola Laitilasta, Mannerjärven ja Sorrin puutarhat sekä Vallan Maukas Vehmaalta.

Jälkiruoat sen sijaan olivat saaneet vaikutteita kauempaa. Niitä oli valmistettu lauantaiaamulla jälkiruoka-workshopissa yhdessä romanialaisten ja itäsuomalaisten vieraiden kanssa Leader-hankeyhteistyön ja ruokamatkailun hengessä. Jälkiruoaksi saatiin modernia mustikkakukkoa ja romanialaista mannahyydykettä marjoilla höystettynä.

Lähimusiikkia

Kuutamoillallisen musiikkiesitykset ovat aina olleet tärkeä tunnelmanluoja. Tällä kertaa esiintymässä olivat Nousiskot Nousiaisista ja Shameless Mynämäestä. Molemmat ovat esiintyneet Kuutamoillallisella aiemminkin.

Sukka hukassa -yhtye sen sijaan esiintyi tilaisuudessa ensimmäistä kertaa. Yhtye esittää kansanmusiikkia ja pitää kotipaikkanaan Nousiaisia, koska kaikki yhtyeen seitsemästä jäsenestä asuvat tai ovat asuneet Nousiaisissa. Yhtye soittaa folk-vaikutteista musiikkia periaatteella ”lavalla on soittimia enemmän kuin soittajia”. Yhtye on pitänyt periaatteenaan käydä kerran kesässä jossain kauempana. Bändi sai alkunsakin, kun haluttiin päästä soittamaan Kaustisten Kansanmusiikkifestivaaleille.

Sukka hukassa -folk-bändi esiintyi Kuutamoillallisella ensi kertaa.
Tänä kesänä Sukka hukassa on esiintynyt muun muassa Siilifolkeilla Siilinjärvellä.

Tilaisuuden juonsi Miikka Immonen, mynämäkeläissyntyinen, sittemmin Tampereen seudulla vaikuttanut musiikinohjaaja. Immosella on kokemusta juontajana – ja selkeä filosofia juontajan tehtävänkuvasta:

– Juontaja on se, joka liimaa kaiken yhteen, jonka tehtävänä on kaiken henkinen koossapitäminen. Juontaja pitää narut käsissään ja tietää, missä mennään, jotta tilaisuudesta syntyy soljuva ja suoraviivainen tapahtuma, summasi Immonen, ja onnistui Kuutamoillallisella toteuttamaan tehtävänsä erinomaisesti.

Neulegraffitit ilona elokuun

Kuutamoillallisella avattiin virallisesti myös neulegraffitinäyttely, johon voi tutustua Mynämäen keskustassa elokuun ajan. Leena Gustafsson ja Sirkku Punta nousivat lavalle avaamaan näyttelyn ja kertomaan hankkeesta. Neulegraffiteja ovat valmistaneet yksityishenkilöt, työporukat ja yhdistykset. Yhteensä tekijöitä on ollut yli sata, iältään 5-vuotiaasta yli 90-vuotiaisiin.

– Talkootunteja ei ole uskallettu edes laskea, naiset sanoivat.

Materiaalit ovat monenkirjavia; on villaa, puuvillaa, kangasta, keinokuitua, nappeja ja kaikenlaista polkupyörästä autonpenkkiin.

Miikka Immonen juonsi tapahtuman. Lavalla Leena Gustafsson ja Sirkku Punta, neulegraffitiprojektin äidit.
– Teokset ulottuvat Osuuspankin aidalta puistoja pitkin kirjaston ovelle saakka, Gustafsson kertoo.

Yleisöllä on mahdollisuus äänestää teosta, joka ilahduttaa eniten. Äänestyskuponkeja voi palauttaa 11.8. Laurin markkinoilla Wirmon Marttojen teltalle tai myöhemmin Mynämäen kirjastoon.

Neulegraffiteista osa saa myös laajempaa julkisuutta, kun niitä nähdään joulukuussa ensi-iltansa saavassa Onneli ja Anneli -elokuvassa, jota kuvattiin alkukesästä Korvensuun museolla.

Helpottunut koordinaattori

Kiisa Rippstein, tapahtuman nuori projektikoordinaattori oli helpottunut, kun tapahtuma oli onnistunut.
Kiisa Rippstein on nuoresta, 18 vuoden iästään huolimatta ehtinyt olla monessa mukana. Tänä kesänä hän oli kesätöissä Leader Ravakan projektikoordinaattorina järjestämässä Kuutamoillallista sekä yhdeksän romanialaisen ja kolmen Itä-Suomen Leader Kalakukko -hankkeen yhteistyökumppanin vierailua Mynämäelle.

– Olo on helpottunut, viimeiset viikot ovat olleet aika stressaavia. Ilman Wirmon Marttoja mistään ei olisi tullut mitään, kiitteli Rippstein apujoukkojaan.

Rippsteinin mukaan työ koordinaattorina on ollut mielenkiintoista ja opettavaista. Työtä on saanut tehdä tuttujen paikallisten mutta myös uusien kontaktien kanssa. Haastavinta on ollut huolehtia siitä, että ”kaikki pysyy kasassa ja että samalla muistaa pienet jutut”. Yksi vaikeimmista tehtävistä oli löytää tapahtumaan pöydät ja tuolit 230 vieraalle.

– Ja kun ne pöytäliinatkaan eivät ilmesty tyhjästä, naurahtaa Kiisa Rippstein nyt jo helpottuneena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Theme: Overlay by Kaira